Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A középkorban szinte minden Jézushoz kötődő ereklyét Rómába akartak vinni. A rock and roll szentjeinek csontjaira szerencsére nincs kereslet, viszont a kiadatlan felvételeikre és ritkaságaikra igen. Napokban jelent meg a Led Zeppelin BBS Sessions teljes anyaga, és Elvis legendás Jungle Roomban készített utolsó próbák felvételeivel kiegészített anyaga.

PZL – 061.hu

A Led Zeppelin iránti rajongás leginkább a vallási áhítattal rokon, a híveket haláluk után fehér léghajó viszi a négy zenekari tag titokzatos jelével megjelölt bolygóra, és a kiválasztottak innen már tényleg lépcsőn mennek fel a Mennyországba. Korábban csak a Mennyben volt hallható minden session felvétel, anno csak egy dupla album jelent meg a kollekcióból, most viszont az a logikus gondolat jutott a szerkesztők eszébe, hogy megtoldják a csomagot még egy lemezzel, és így minden felvételnek meg lesz a helye. És ha már a 2015-ös és 2016-os újrakiadások átestek egy nagygenerálon akkor Led Zeppelin 1997-es BBC Sessionst is restaurálták, kicsinosították.

led-zeppelin-2016-07-20-10-58-17

Anno, az első albumon kaptak helyet a BBC számára 1969-ben felvett dalok, a második lemezen az 1971-ben, a londoni Paris Theatre-ben rögzített koncert hallható. Persze, aki eljegyezte magát a zenekarral, az különböző bootlegekről már ismerhette, de ilyen minőségben még ők sem hallották, pedig biztos, hogy voltak olyanok, akik a Led Zep kalózkiadásokra kalibrálva készített a sufniban egy bika erős csöves erősítőt.

Bár rengeteg koncertfelvétel volt forgalomban a képzeletbeli Led Zeppelin fekete piacon, de az 1976-os The Song Remains the Same óta sokáig ez volt a kvartett első koncertalbuma, ráadásul sok-sok improvizációval rögzítették a dalokat, így az album hallgatása közben mindenki kiváltságosnak érezhette magát, hiszen valódi különlegeségek között bogarászhatott. Van itt minden, Communication Breakdowntól a Dazed and Confused-on át a finom csemegénel mondható Sunshine Womanig, szóval, a lemezek a végighallgatása olyan, mint a Led Zepp-vallás rituáléiban végigmondani egy teljes rózsafűzért.

la-1471300433-snap-photo

Negyven évvel ezelőtt vette fel Elvis Presley két utolsó albumát a Kozsó teázóját idéző Jungle Room-ban. A hivatalos felvételeken kívül vannak itt próbákon rögzített kis színesek, dalváltozatok, amitől azt érezheti a hallgató, hogy maga is beavatott, és végül is miért ne: ha már benn vagyunk a legendás dzsungel szobában, kapjunk is valami intim, csak nekünk szóló különlegességet. Aki inkább a lírai, érzelmes Elvist szereti, annak tökéletes karácsonyi ajándék lehet a középtempós, részint countrys hangulatot kínáló album.

cd-elvis-way-down-in-the-jungle-room-cv2

De aki a rock and roll kék cipőjét szeretné a lemez hallgatása közben fényesre sikálni, annak ott a rockosabb címadó Way Down, aminek nekiesett annak idején a Status Quo is, viszont Elvis védjegy értékű hangja nélkül a melódia semmit nem ér. Az album alapvetően nem a rock and roll oltárán áldoz, inkább intim szobazene, afféle lakáskoncert, ahol csak azért nem gyújtjuk fel elragadtatásunkban a függönyt, mert mégis csak a Királynál járunk vendégségben.

Led Zeppelin
The Complette BBC Sessions
Warner
14 + 10 + 9 dal 130 perc
 

Elvis Presley
Way Down In The Jungle Room
Sony
16+17 szám 90 perc


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •