Rembrandt Éjjeli őrjárat című műve mellett aludhatott péntekre virradóra egy holland férfi az amszterdami Rijksmuseumban az intézmény új kezdeményezése nyomán.

MTI

A múzeum vezetése e páratlan lehetőséggel kedveskedett tízmilliomodik látogatójának a 2013-as újranyitása óta. “A Rijksmuseum tízmilliomodik látogatója azt a páratlan lehetőséget kapta, hogy a történelemben először együtt tölthesse az éjszakát a holland műkincsek gyöngyszemeivel” – közölte Taco Dibbits múzeumigazgató.

“Az Éjjeli őrjárattól két méterre állították fel ágyamat, mágikus érzés volt, nem tudok magamhoz térni a meglepetéstől” – mondta Stefan Kasper, az aerdenhouti Montessori középiskola rajz- és festőművészet professzora néhány órával az után, hogy Rembrandt társaságában tölthette az éjszakát. A boldogságban úszó látogató hangoztatta, hogy teljesen egyedül volt a teremben, “nem voltak őrök, vagy ha voltak is, jól elrejtőztek”.

Elmondta, hogy készített szelfiket, sőt kényelembe helyezte magát, és alsónadrágra és zoknira vetkőzve sétált az üresen kongó termekben. Álom nem jött a szemére, és bár Rembrandt műveit nem igazán kedveli, a képzőművészet iránti szenvedélyéből fakadóan egész idő alatt “más szemmel nézte” a németalföldi mester művét – magyarázta.

Fotó: Olivier Middendorp, AFP