A Magyar Művészeti Akadémia az év elején elhunyt néhai tagja, Zsigmond Vilmos világhírű operatőr emléke előtt tiszteleg. A február 25-ei emléknapon a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban kiállítás lesz látható Zsigmond Vilmos fotográfiai műveiből.

061.HU

Mintegy ötven fotó tekinti át a művész teljes életútját, és láthatók lesznek Zsigmond Vilmos filmes díjai – köztük az Oscar- és BAFTA-díj – is. 10 és 16 óra között ingyenes filmvetítések lesznek a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon. Filmművészeti alkotásai közül vetítésre kerül a Magyarország lángokban – Egy nép harca a szabadságért című dokumentumfilm, valamint a Bánk bán operafilm is. A vetítéseket szakmai beszélgetések követik – filmes szakemberek, a filmek készítői, valamint szereplői részvételével.

A vetítések:
10.15 „Magyarország lángokban – Egy nép harca a szabadságért” – dokumentumfilm (79 perc) – Sinkovits Imre Kamaraszínpad
11.40-től Beszélgetés a filmről a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon (Kollarik Tamás, Péterffy András, Tóth Klára)
12.45 „Bánk bán” operafilm (116 perc) – Sinkovits Imre Kamaraszínpad
15.15-től Beszélgetés a filmről a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon (Falusi Márton, Marton Éva, Miller Lajos, Kiss B. Attila)

A programokra a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A vetítésekre regisztrálni a Pesti Vigadó honlapján keresztül lehet. A kiállítás csupán ezen a napon  10–16 óráig látogatható.

Zsigmond Vilmos az utolsó magyarországi interjúját az MMA-TV-nek adta 2015 áprilisában: