Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 177
 •  
  177
  Shares

Szeptemberben debütált a Netflixen a The Duchess, amit több helyütt is hasonlítottak már az évtized egyik legjobb vígjátéksorozatának tartott, nagyon brit, nagyon eredeti és nagyon cinikus Fleabaghez. Nos, míg a Phoebe Waller-Bridge egyszemélyes előadásából született sorozatért a fél világ, a szakma, és mi is odavagyunk, addig a szintén stand up-os Katherine Ryan stílusának, szövegeinek feldolgozásához, és így a sorozatra való rákanyarodáshoz is kell egy kis idő…kb. három epizód. Tekintve, hogy az első évad mindössze hat részből áll, ez azt jelenti, épp akkor sikerül berúgni a motort, mikor az véget ér. Szóval jöhet a második etap!

MM – 061.hu

Aki ismeri Katherine Ryan kanadai humoristát, kicsit sem lepődik meg azon, hogy egy ‘World’s smallest pussy’-feliratú pulóverben sétál be az első részbe, oldalán kilencéves lányával, aki épp azt fejtegeti neki, mennyire rossz, hogy a bevándorlók elveszik a munkát a britek elől. Ekkor anyja felvilágosítja, ő is az, hiszen Kanadából származik. Aktuálpolitikai kérdéseket, magánéleti gondokat, vagy épp a gyerekvállalás mikéntjét nem feltétlenül egy negyedikessel vitatunk meg, kivéve ha ő a legjobb barátnőnk. Az első pár másodperc máris előrevetíti, nem egy szokványos anya-lánya kapcsolatot követhetünk majd végig az évad során.

Olive (Kate Byrne), Katherine lánya szerencsére nem egy tudálékos, koravén, idegesítő karakter, el tudom képzelni, hogy a humorista saját lányával is hasonlóan szájkaratézik, egyenrangú félként kezelve a kilencévest, elfogadva és mindig szem előtt tartva, hogy egy gyerek nem hülye, csak másképp lát dolgokat. Ez eddig rendben is van, és tetszik is a koncepció. Ám épp ez az, amibe belebukhat rögtön az elején a sorozat, de ha nem is hasal el, a néző nehezen azonosul “a lányom a legjobb barátnőm” megközelítéssel. Mert lássuk be, a konstans szókimondó, fájdalmasan realista, meg- és beengedő attitűd egy anya részéről kicsit sem életszerű…Nem minden esetben kérdezhetjük meg a gyerek véleményét, és igen, meg kell lennie a hierarchiának. A The Duchess kiradírozza ezeket a határokat, a kérdés, hogy mi, nézők belemegyünk-e ebbe a nem mindig egészséges játékba.

A jó hír, hogy nekünk sikerült: Katherine agresszív kommunikációja, szarkasztikus mondatai kis ráhangolódás után tényleg működnek, nincs finomkodás sehol és semmikor, és ez valóban szórakoztató. Az is kiemeli a sorozatot, hogy a párválasztás, a szex, vagy a gyerekvállalás körüli kérdéseket igen szokatlan perspektívából válaszolja meg.

A The Duchess anya-lánya párosa mellett az ex-pasi Shep (Rory Keenan) érdemel külön bekezdést: Keenan zseniálisan hozza a letűnt, egyslágeres fiúbanda tagját. A széria ’90-es évektől elszakadni képtelen Mark Owen-je a legjobban felépített karakter a bundavillantó atlétáival, tuskó beszólásaival, lakhelyéül szolgáló, rozoga állóhajójával, már csak miatta érdemes nekiveselkedni az évadnak.

Aki pedig nem akar zsákbamacskát, előbb nézzen bele Katherine stand up-jába, amely szintén fent van a Netflixen Csillogás címmel.

The Duchess
Netflix
2020
Brit televíziós komédia
Rendező: Toby Macdonald
Szereplők: Katherine Ryan, Rory Keenan, Kate Byrne


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 177
 •  
  177
  Shares