Ma este lép fel a Szigeten a Foo Fighters, ami a fesztivál talán legjobban várt koncertje. Dave Grohlék legutóbb 2017-ben játszottak Budapesten, akkor nagyon odatették magukat, reméljük, ma sem lesz ez másképp. A banda és főként Dave Grohl híresen jófej és rajongócentrikus, alább 8+1 pontban összeszedtük, miért is szeretjük annyira őt.

MM – 061.hu

1. Mert kemény. Grohl első Nirvanával közös koncertje Olympiában volt 1990. október 11-én. Már egy nappal a buli bejelentése után eladták az összes jegyet. A koncert alatt többször elment az áram, Grohl pedig olyan vadul játszott, hogy szétvert egy dobot, amit aztán Cobain diadalmasan a feje fölé emelt, ezzel tudatta a közönséggel, hogy ő lett a Nirvana legújabb tagja. Novoselic állítólag csak annyit mondott, hogy ha valaha is ki fog lépni, akkor ők is feloszlanak. Grohl így lett a zenekar ötödik és egyben utolsó dobosa is. A későbbi Foo Fighters frontember azt mondta, szerinte azért is vették be, mert tudott vokálozni a dobszerkó mögül. “Sose mondták, hogy na, akkor mostantól te is a banda tagja vagy, egyszerűen csak folytattuk”, tette hozzá.

2. Mert jófej. A Foo Fighters az egyik legeltökéltebb rajongói bázissal büszkélkedő zenekar. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 2015-ben Olaszországban ezren gyűltek össze, hogy közösen eljátsszák a Learn To Fly című dalt és ezzel Cesena városába csábítsák a zenekart. A zenekar már akkor is könnyekig hatódott, majd maga Dave Grohl jelentette be a Facebook-on, hogy a Foo Fighters megoldja, hogy Cesenaban koncertezzen, 2015. november 3-án a Carisport-ban indították az aktuális Európa turnéjukat. Sőt, Grohl olaszul válaszolt a lelkes rajongóknak, ami tényleg extra jófejség. Alább mindkét videót láthatják:

És a válasz olaszul:

3. Mert törött lábbal is koncertezik. Grohl szintén 2015-ben a lábát törte egy svéd fellépésen. Azt az estét még ennek ellenére is végig nyomta, azonban pár állomást le kellett mondania, hogy felépüljön. Az orvosok által tanácsolt pihenőidő lejártával a gitáros-énekes újra színpadra állt, pontosabban ült. A washingtoni fellépését sem szerette volna kihagyni, így építtetett egy nagy trónszéket a színpadra, és begipszelt lábbal is lenyomta a show-t, a rajongók legnagyobb örömére. 

4. Mert jófej apuka. Három évvel ezelőtt a Foo Fighters egy izlandi fesztiválon játszott, amikor feljött a színpadra Harper Grohl, a frontember kislánya, hogy beugorjon a dobok mögé a maga nyolc évével, és elnyomja a We Will Rock You-t.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=zV4ANS–8lQ

5. Mert érzelmes. Grohl, aki a Nirvana dobosaként került be a köztudatba, egyszer úgy nyilatkozott, hogy Nirvanát azóta sem tud hallgatni, mert még mindig nagyon elszomorítja Kurt halála. Azt mondta, közvetlenül Kurt halála után nem találta a helyét. “Ez egy nagyon sötét időszak volt az életemben, a rádiót sem kapcsoltam be, arra is képtelen voltam, hogy zenét hallgassak.” Ha visszagondol az együtt töltött időszakra, minden beugrik neki, “arra is emlékszem, melyik sort volt rajtam, mikor felvettük a lemezeket”, mondja. “A mai napig újabb és újabb értelmezéseket tudok adni Kurt dalszövegeinek”.

Fotó: nme.com

6. Mert újra összehozta a Nirvanát. Tavaly rendezték meg a Cal Jam nevű fesztivált San Bernardinóban, ami gyakorlatilag a Foo Fighters saját rendezvénye. A buli előtt már belengették, hogy a főzenekar fellépése előtt talán újra összeállnak a Nirvana még élő tagjai, és így is lett. A Foo Fighters-koncert előtt hat Nirvana-számot adott elő Dave Grohl, Krist Novoselic és Pat Smear, aki ugye a Nirvana turnégitárosa volt, az éneket pedig Joan Jett és a Deer Tick frontembere, John McCauley vitték.

7. Mert segít. Tavaly novemberben a kaliforniai tűzvész óriási pusztítást végzett, a mindig jóarc Dave Grohl persze akkor sem maradt tétlen. A helyi tűzoltók éjt nappallá téve hősiesen dolgoznak, Dave pedig arról is gondoskodott, hogy ne legyenek éhesek, és elkészítette néhány saját grillreceptjét a calabasasi 68-as tűzoltóállomás tagjainak, akik egy Instagram posztban köszönték meg a zenész nagylelkűségét.

Fotó: Instagram

8. Mert egy nagy gyerek. A nirvanás srácok nehezen tudtak megbirkózni a hirtelen jött világhírrel és a rengeteg pénzzel, erről Martin James Dave Grohl – Nirvana, Foo Fighters és egyéb kalandok című könyvéből tudhatunk meg többet. „Emlékszem, amikor először kaptunk egy ezerdolláros csekket, nagyon odavoltunk. Én egyből vettem magamnak egy légpisztolyt és egy Nintendót – azokat a dolgokat, amiket gyerekként mindig is szerettem volna”, mondja Grohl a könyvben. 

+1. Nirvana Acoustic feat. Dave Grohl? Ma este közvetlenül a Foo Fighters koncertje után, 23 órakor a Nirvana magyar kiadása, a Takács Vilkó és Lugosi Dani által fémjelzett Nirvana Acoustic lép fel a Youtube Music Tribute Stage-en, amelyre a srácok szeretettel várják Dave-et, hogy a magyar rajongók szívébe is belophassa magát 🙂

Vezető kép: Getty Images