Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Napjaink egyik leghíresebb koreográfusa, Wayne McGregor egy különleges önéletrajzi vallomással, Alexander Vantournhout és Bauke Lievens alkotópárosa virtuóz duettel várja a közönséget, míg Foltin Jolán egy falusi vásárba, a Duna Művészegyüttes pedig Kalotaszegre invitálja a tánc iránt érdeklődőket az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF).

MTI

Wayne McGregor szinte az összes vezető nemzetközi társulat számára készített már darabokat Milánótól Párizsig és olyan sikerfilmekben működött közre, mint a Harry Potter-mozik vagy a Tarzan legendája, de koreografált már Grammy-díjra jelölt videoklipet a Radiohead együttes számára – írták közleményükben a fesztivál szervezői. Három évvel ezelőtt egy lírai hangvételű produkcióval volt a fesztivál vendége, április 17-én és 18-án pedig egy vakmerő önéletrajzi vallomással érkezik a Trafó Kortárs Művészetek Házába. A tavaly októberben bemutatott Autobiography készítése során a legfrissebb technológiákért lelkesedő McGregor megengedte, hogy a teljes genetikai állományát feltérképezzék, hogy aztán ezt a biológiai kutatást állítsa színpadra.

Így született meg a 23 kromoszómapár mintájára 23 koreográfiai etűd, amelyek a koreográfus saját emlékeiből és az őt ért hatásokból táplálkoznak. McGregor ezeket az elemeket véletlenszerűen keveri össze esténként, majd ezt az esetleges szelekciót állítja színpadra. A belga alkotópáros, Alexander Vantournhout és Bauke Lievens Raphael című darabja a kortárs tánc, a fizikai színház és az akrobatika határmezsgyéin mozog. A duett mindkét szereplője komoly táncos és újcirkuszi múlttal rendelkezik: Vantournhout a brüsszeli Cirkuszművészeti Egyetemen és az Anne Teresa de Keersmaeker által vezetett rangos kortárstánc-iskolában, a PARTS-ban csiszolta tudását, míg Raphael Billet a tilburgi Cirkusz- és Előadóművészeti Akadémián akro-tánc specializáción tanult. Hozzájuk csatlakozott a dramaturg és újságíró Bauke Lievens. 

Raphael az egymásrautaltságról, kiszolgáltatottságról, bizalomról és vágyról mesél egy aktív és egy passzív test különös duettjén keresztül három estén át április 12. és 14. között a Trafó Kortárs Művészetek Házában. Foltin Jolán Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas táncművész, koreográfus-rendező ismét egy különleges utazásra hívja a nézőket. Feketetó című legújabb alkotása egy romániai kis falu legendás vásárának sokszínűségét idézi meg. Április 18-án Appelshoffer János, Mihályi Gábor, Rémi Tünde és Végső Miklós koreográfiáiban a magyar, román, cigány, zsidó és szász tánchagyományok, Kiss Ferenc vezetésével pedig a különböző zenei motívumok kelnek életre a Müpa színpadán.

A Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakos hallgatóihoz Harangozó-díjas táncművészek, gyermektáncosok és olyan zenészek-énekesek csatlakoznak, mint Herczku Ágnes, Demeter Erika, Eötvös Rémusz és az Etnofon Zenei Társulás. A Duna Művészegyüttes mindig is missziójának tekintette, hogy a néptáncot kiemelje a hagyományos műfaji keretek közül és olyan összetett táncművészeti színházi produkciót hozzon létre, amelyben a modern színházi elemek és a hagyományokat megőrző néptánc és népzene egyenrangú félként szerepelhet.

Április 12-én Juhász Zsolt rendező-koreográfus és társulata Kalotaszegre invitálja a Müpába érkező nézőket. A Szerelmünk, Kalotaszeg című előadás során a táncosok, Berecz István és Navratil Andrea párosa, és egy autentikus kalotaszegi zenekar segít felfedni a tájegység és tradícióinak szépségeit. A BTF keretében rendezik meg a 37. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, és idén rendhagyó módon az eseménysorozat záróakkordja lesz a fővárost átszelő összművészeti kavalkád, a több száz hivatásos és amatőr táncost felvonultató Fesztiválzáró Promenád. A március 30-án kezdődött és április 22-ig tartó 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) idén csaknem 40 fővárosi helyszínen, több mint 150 programmal várja az érdeklődőket.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •