A magyar kultúra napján tűzte műsorára a Duna TV A helység kalapácsa című eposzparódiájának legújabb filmes feldolgozását. Jó hír azoknak, akik lemaradtak Dombrovszky Linda rendezésében készült alkotásról, hogy a Mediaklikken bármikor ingyenesen visszanézhetik azt. 

061.HU

A 200 éve született Petőfi halhatatlan eposzparódiájában a nagyvilágtól elzárt kis helység esendő, hétköznapi lakóit is ugyanazok az érzelmek és indulatok fűtik, akár a világirodalom nagy alakjait: szerelem, féltékenység, árulás, gyűlölet, bosszú. Itt az átlagos kocsmai verekedés is valóságos világháborúvá válhat lakóinak szemében – csak éppen ami számukra hatalmas tragédia, az kívülről nézve, méreténél fogva, megmosolyogtató.

A film hűen követi az eredeti történetet és szövegkönyvet, miközben Petőfi nyelvi humorát és eposzparódiáját filmes stílusparódiával ötvözi, mely nemcsak az irodalmi mű humorát erősíti, de frissé, a mai néző számára is fogyaszthatóvá teszi azt.

Kálomista Gábor, a Megafilm producere korábban a film kapcsán kiemelte, hogy a magyar történelemben és a magyar irodalomban rengeteg olyan remekmű van, amely vászonra kívánkozik, így volt ez A helység kalapácsa esetében is. De szerették volna kicsit máshogyan, mai perspektívából megközelíteni ezt a művet, ebben kiváló alkotótársai voltak a segítségére, akikkel már több közös munkájuk is volt. Ez szerintünk a nem mindennapi műfaji besorolás – eastern western – ellenére is egész jól működik, amiben nagy szerepe van a Petőfi-féle csavaros-okos humort dialógusokba ültető feszes forgatókönyvnek és a szerepeikhez remekül illeszkedő színészeknek.
 

A film rendezője, Dombrovszky Linda azt hangsúlyozta a 061-nek adott korábbi interjúban, hogy nem kifejezetten modernizálni szerették volna ezt a művet, inkább csak vizuálisan izgalmassá és fogyaszthatóvá tenni. Azt is elmondta, hogy szerinte látványban izgalmasabb, hogy nem a mai korhoz nyúltak. 
Szándéka a filmnek, hogy a jelen problémáit is feszegesse, úgy mint a klímaváltozás, mint azt a rendező elmondta, emiatt is érezték azt, hogy az általuk megjelenített, sivatagszerű világ jó ötlet lehet.
A film végén válik jelentésessé Petőfi egyik fő üzenete, hogy milyen kis hangyák vagyunk ebben az óriási univerzumban, apró problémákkal, miközben globális katasztrófa közeleg, húzta alá Dombrovszky Linda.

A sztori már azonnal egy izgalmas momentummal indul, ugyais a mesélő chopperel érkezik, a bíró pedig, mint egy vérbeli Keresztapa, jakuzziból szolgáltat igazságot. Eközben a szereplők néha dalra fakadnak: valamennyi slágernek a szövege eredeti Petőfi vers, amelyeket Ferenczi György, a country blues zenei cowboy-a, a 2022-es A Dal zsűrijének fenegyereke zenésített meg. A dalokat a film főszereplői, a legismertebb hazai színészek éneklik. „Megpróbáljuk filmes eszközökkel lekövetni a paródia műfaját: western és eastern műfajparódiát csinálunk a filmnyelv segítségével” – mondta a rendező, aki elárulta: annak ellenére, hogy tévéfilmet készítenek, mozifilmhez szükséges technológiával dolgoztak.

Csepü Palkó bőrébe bújva Ember Márk énekli a Hortobágyi kocsmárosné című, fülbemászó dalt. A történet szerint ő egy vagány cowboy, aki egy hamisítatlan western kocsmában, társaival táncra is perdül. „A felvétel előtt egyetlen próbára állt be Márk a profi táncosok közé – árulta el a koreográfus, Szabó Anikó. „Persze, azért előtte kapott oktató videókat, hogy a koreográfiát megtanulja és a stílust is elsajátítsa. Ez a rendező által szándékosan eklektikusra megálmodott koreográfia egyáltalán nem volt könnyű, hiszen a hip-hoppot ötvöztük country   lépésekkel, és még néhány néptánc elemet is felidéztünk.”

Pindroch Csaba, aki magát a helység kalapácsát, Fejenagyot játssza, elmesélte, miért is szívügye ez a film: „

Sose szerettem azokat a műveket, amelyekben nem az eredeti szöveget használják. Itt viszont másként történik: végig Petőfit mondunk, úgyhogy akár az űrben is játszódhatna a sztorit”

– emelte ki a színész, aki komoly kaszkadőr feladatot is kapott. „Fejenagynak a templom tetejéről kell lemásznia. Három kaszkadőr engedett le kötéllel, és végig biztosítva voltam, de így is erősen dolgozott bennem az adrenalin.” 

A látványos kaszkadőr akciókkal, kocsmai bunyóval, humoros jelenetekkel, izgalmas látványvilággal készülő filmet 14 nap alatt forgatták le. A produkcióban 220 statiszta közreműködött. A televíziós premierig már csak az utómunkák vannak hátra. 

A rendezővel készült teljes interjút, amelyben a film főszereplője Ember Márk is megszólal, ITT olvashatod el.