Megpihennek szárnyaid címmel zenés dokumentumfilm készült két kiváló magyar basszusgitáros, Póka Egon és Szappanos György emlékére, akik mindketten 2021-ben hunyt el.

061.hu

A szerdán debütáló egyórás alkotás Póka Egon korábbi zenészkollégája és barátja, Barán Attila, a Music Nation Budapest zenei projekt vezetője kezdeményezésére készült. A dokumentumfilm két dal, a Hobo Blues Band A látogató, illetve Mohai Tamás Mára nincs több kérdés című szerzeménye köré épül.

Barán Attila meghívta zenész és előadóművész barátait, játsszák el ezt a két dalt, amelyet tavaly novemberben rögzítettek képben és hangban a BMC épületében. A Megpihennek szárnyaid című film az ahhoz kapcsolódó pillanatokból, beszélgetésekből áll össze.

A 2021 júniusában 55 évesen elhunyt Szappanos György olyan nagyszerű gitárosok mellett basszusozott, mint Babos Gyula, Tátrai Tibor vagy Mohai Tamás, együtt játszott a hazai rock- és dzsesszélet számos képviselőjével. Tagja volt a Boom-Boomnak, a Tátrai Bandnek, a Háború együttessel eMeRTon-díjat kapott.

A 2021 szeptemberében 68 éves korában elhunyt Póka Egon Benedek a Hobo Blues Band, majd a P. Mobil meghatározó tagjaként vált korszakos zenésszé. Alapító igazgatója volt a Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskolának, 2012-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével ismerték el munkásságát, halálát követően posztumusz Artisjus-díjban részesült.

A közreműködők között volt Léko Stefánia (ének), Tóth János Rudolf (ének, gitár), Naszvagyi Tamás (ének), Barán Attila (basszusgitár), Mohai Tamás (gitár), Kékkői Zalán (gitár), Szakadáti Mátyás (dob), Hirleman Bertalan (dob), Tar Gergely (ütőhangszerek), Gyöngyösi Gábor (billentyű), Makovics Dénes (szaxofon), Bánlaki Csaba (trombita), Magyar Péter (pozan), Gazda Bence (hegedű), Schrettner Kornél (hegedű), Markó János (brácsa), Szontagh Márton (cselló). A riporter, narrátor Garami Gábor.