Az egykor nívósnak mondható, mára azonban félelmetesen középszerűvé, műbalhékra, megrendezett jelenetekre, és sorstragédiákra építő, bohóckodássá lett X-faktor, valamint a vidéki élet romantikus miliőjét bemutatni igyekező, mezőgazdasági tematikájú társkereső reality, a Házasodna a gazda mellett egy szintén már ismert formátummal súlyosbította őszi műsorkínálatát az RTL Klub. A kertévés trash-univerzum egyik gyöngyszeme, a Nyerő páros immár hatodik évadával pusztít hétköznap esténként a csatornán. A sztárpárshowban celebpárok viaskodnak egymással, kis és nagy amplitúdóval, spontán és megrendezett drámákkal, bugyuta és jól keretezett dialógusokkal, miközben egyre mélyebbre süllyedünk a párkapcsolati posványban. Sugárveszély.

MM – 061.hu

Nem engedi el a párkapcsolati gyötrődésre építő műsorát az RTL Klub, hatodik évada szenvedteti spontán, vagy választottan lelkes versenyzőit a Nyerő páros című realityben. Nem újdonság, hogy szeretjük kukkolni mások életét a tévéképernyőn keresztül, ezt nagyjából a kétezres évek eleje óta, a Big Brother és a Való Világ bedurrantása óta tudjuk. De az, hogy az eltelt húsz évben szinte semmi nem volt képes felkavarni a realityk állóvizét, megdöbbentő. Természetesen ennek a formátumnak is megvan az evolúciója, a sima beköltözős műsorokat ma már a jóval strukturáltabb, kitaláltabb, erősen megírt verziók váltották fel, de a lényeg ugyanaz maradt: valós szereplők valós, vagy valósnak hitt problémái, konfliktusai bemutatásán keresztül addikció kialakítása. Mert ezek a műsorok egyértelműen függőséget okoznak – valós szereplőket vonultatnak fel, akikhez a néző elkezd kötődni, és tudni szeretné, mi történik velük. Pláne, ha ismert emberekről van szó, mint a Nyerő párosban. Persze, ez is relatív, mert míg Détár Enikőről vita nélkül kijelenthető, hogy ismert ember, addig Törőcsik Dani és Bíró Bea párosát nem biztos, hogy el tudjuk helyezni a hazai celebek napról napra újragörbülő koordináta rendszerében.

A gondosan összeválogatott csapatban ott van a harsány pár, Megyeri Csilla és Zsolti (náluk nehéz eldönteni, hogy a tuskóság esszenciális, vagy inkább felvett tulajdonság), ott van a nagy igazságérzetű, a szerelem érzését látszólag csak hírből ismerő zenészpáros, Muri Enikő és Sugarloaf Szabi, a házassági válságban lévő, a műsort terápiának felfogó zenei producer, Lotfi Begi és felesége, a celebműsorokon edzett influenszer, Tóth-Hódi Pamela és exfocista kedvese, Tóth Bence, az X-faktor valamely szériájában feltűnt Zdroba Patrik és kedvese, Betti, a már említett Törőcsik Dániel celeb és modell párja, Bea, az egészségügyi problémák miatt a versenyt feladó Détár Enikő és párja, valamint az azóta már kiesett Madár Veronika színésznő és kedvese.

Ha az imént felsoroltakról egy celeb kvízműsorban kérdeznének, egész biztosan elhasalnánk, elképzelhető, hogy a műsor nézői közül is akad, aki egy gyors “guglizást” követően helyezi képbe magát, de mindegy is, a lényeg, hogy itt vannak ezek a kalandvágyó, bevállalós párok, akiken röhögetünk, sírhatunk, akiket szerethetünk, vagy utálhatunk. Akikkel érzelmi hullámzásai, vitái alapján szimpatizálhatunk, vagy épp ellenszenv alakulhat ki bennünk, és akiket párhuzamba tudunk hozni a saját életünkkel, kapcsolatainkkal, problémáinkkal. Ha őket nézzük, elfeledkezünk a saját problémáinkról, vagy épp ellenkezőleg, a műsorban látottakból ötleteket meríthetünk az életünk rendezéséhez. Hogy ez jó-e? Kinek mi, de azért sorsfordító döntéseket nem érdemes a Nyerő páros alapján meghozni. Annál is inkább, mert ebben az évadban mintha szándékosan válogattak volna nagyobb arányban olyan párokat, akiknél a napi verbális bántalmazás épp oly természetes, mint a reggeli köszönés. Kevés páros között van összhang, rossz nézni az egyre mélyülő szakadékokat, de ami még fájdalmasabb, az a műsorvezető páros, Sebestyén Balázs és Kabát Péter kellemetlenkedése. Az általuk elszórt humorbonbonok vetekszenek az amerikai vígjátékok fingós poénjaival, egészen érthetetlen, hogy a műsor kreatívjai, szerkesztői, BÁRKI úgy gondolja, hogy ez működőképes lehet.

Összefoglalva, mások szenvedését nézni kedvelő, mézesmázos cukiskodást elviselő, a Rádió 1 reggeli műsorán edződött, lelkes unatkozóknak ajánljuk a Nyerő párost, amely még jó pár estén keresztül csordogál az RTL celebbő műsorfolyamában.

Az izraeli Power Couples című műsor hazai adaptációjában a párok női, illetve férfi tagjai versenyeznek, külön-külön, és közösen is. Az egyéni játékok előtt a párok nem versenyző tagjai tétet tesznek partnereikre, sikeres teljesítés esetén a téteket jóváírják, ellenkező esetben pedig levonják a nyereményalapból. A rosszul teljesítők a veszélyzónába kerülnek, és hétről hétre kiesik egy páros. A fináléban két pár versenyez, majd a korábban kiesett párok szavazatai alapján dől el, melyik páros kapja meg az adott év nyerő párosa címet és a teljes játék során összegyűjtött pénzösszeget. Szavazategyenlőség esetén az a pár nyeri a versenyt, amelyik a teljes verseny során több pénzt gyűjtött.