Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az északi összekötőhídon áthaladó vonat utasai különös, szinte mesebeli tornyokra lehetnek figyelmesek az óbudai oldalon, közel a Duna parthoz. Sokan nem is tudhatják, hogy a fák között megbúvó rejtélyes épület Európa egyik legszebb ipari épületegyüttese, az Óbudai Gázgyár. 

SZABÓ FRUZSINA ANNA- Nullahategy

A Nullahategy.hu egy korábbi cikkében már foglalkozott az emblematikus III. kerületi ipari monstrum történetével. Most azonban egy olyan virtuális sétára invitáljuk meg az olvasókat, amellyel bepillanthatnak a felújított tornyokba és olyan terekbe is, amiket a természet szinte teljesen visszafoglalt. 

Pictures6

A gyárban 1984-ben állt le a termelés, a telep szinte teljesen kihalt, mintha egy nukleáris katasztrófa következtében mindenki sebtében távozott volna. Az újkor egyetlen lenyomata a felújított, mesebeli kastélyokat idéző tornyon fedezhető fel csupán, amikben a gázgyártáshoz elengedhetetlen víz, gáz és kátrány tartályokat helyezték el. A víztorony 55 méter, a három tartálytorony egyénkét 36 méter.

A ma már kiürített épületekbe lépve furcsa katedrális hangulat fogadja a látogatót, ami az óriási ablakoknak és a hatalmas belmagasságnak köszönhető. A korabeli képek tanúsága szerint betonlépcső helyén korábban csigalépcső tekergett fel egészen az óráig. Az 55 méteres magasságba feljutva a kíváncsiskodókat 360 fokos panoráma fogadja. A lábunk alatt elterülő vízpart és a Budai hegyek látványát az egykori ginatikus óra sziluettje teszi egészen szürreálissá, mintha egyszeriben a Big Benből kémlelnék a budapesti tájat.

A tartályegyüttes észak- nyugati oldalán helyezkedik el az óra és nyomásszabályzó épület, amiben korábban három hatalmas gázmérő óra terpeszkedett. Az elképesztő méretekkel rendelkező gázórák 6 méteres átmérőjűkkel, 6 méteres hosszúságukkal és 75 köbméteres űrtartalmukkal üzembeállításuk idején a világ legnagyobbjainak számítottak. Ma már csak az ’50-es, ’60-as években gyártott gázkompresszorok sorakoznak itt a régi berendezésekből. Korábban az épületben a Történeti Múzeum kőtára működött. A négy méter belmagasságú pincében építették ki azt a ’80-as években elbontott csőrendszert, amivel korábban a megtermelt gázt osztották el a városrészek között.

[dcs_note color=”#696969″ bgcolor=”#F5FFFA” bcolor=”#F2F2F2″ bwidth=”6″ align=”justify” rounded=”2″ bottom=”15″ execute=”false”]A hajdani gázgyárból több tárgyat megmentettek, és a jövő számára konzerváltak. Ilyen például a már emlegetett monumentális gázmérő órák egyike, amit a Fővárosi Gázművek VIII. kerületi központjában helyeztek ki. Az eredeti állapotába visszaállított óra homloklemezét indás- virágos ornamensek és a főváros címere díszítik. A vagonok mozgatását a gázgyáron belül egy Mukinak nevezett gőzmozdony végezte, amit a gázórához hasonlóan felújítottak, és Fővárosi Gázművek központjában egy üvegkupolában állították ki.

Képernyőfelvételek[/dcs_note]

Fotók: Baktay Péter/ Nullahategy.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •