Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Épület paparazzi cikksorozatunk nevezetes építmények látogatók elől elzárt részeit mutatja be. Ezúttal Magyarország legemblematikusabb épületét, a Parlamentet jártuk körbe. Cikkünk első részében félelmetes magasságokban egyensúlyozva kívül-belül megnézhettük a 96 méter magas kupolát, aztán a mélybe ereszkedve átvágtunk az Országház alatt húzódó szellőzőrendszeren. 

SZABÓ FRUZSINA ANNA- Nullahategy

A második részben viszont nem a táj vagy az épület rendszere lesz a fókuszban, hanem a Parlament ismeretlen belső élete. Amikor a látogatásra készültünk, és felvetődött, hogy mi lenne, ha az Országház kiszolgáló részeit is megnéznénk, sejtelmem sem volt, hogy a pincében milyen érdekes élet zajlik. Magyarország legfontosabb intézménye nem csak a politikusok, irodisták munkahelye, számtalan ősi szakmát űző mesterember munkálkodik azon, hogy a Parlamentben zavartalanul menjen a munka.

Az épület belseje egy minivároshoz hasonlít, van itt bádogos, postás, asztalos, kárpitos, ács, restaurátor, konyhás, és a lista még közel sem teljes.

A kárpitos műhely

Azt tudtad, hogy a Parlamentben 3456 méternyi piros szőnyege van? És azt hogy az Országház tetején a hivatalos méret szerint 360 cm hosszúságú magyar zászlók lengedeznek, 5 méteresek pedig a főbejárati homlokzaton? Az időjárási viszontagságok miatt havonta a tetőn lévő zászlóból átlagosan 3-5 megy a selejtbe. A még jó állapotú darabokból viszont ajándék készül, ugyanis külhoni közösségek kapják meg a Országgyűlési Hivataltól.

A szőnyegek, kárpitok, függönyök javítása, készítése ebben a kárpitos műhelyben történik. A hatalmas szabászasztalon az ollón, cérnákon és az épp javításra váró székhuzatokon kívül kínzószerszámnak látszó tárgyak is helyet kaptak. Ezek a tüskés eszközök arra szolgálnak, hogy a látogatók által félretaposott szőnyeget ki tudják egyenesíteni.

Az Országház legszebb szőnyegeit Békésszentandráson készítik. A Vadászterembe például 37 méter hosszú, 7 méter széles szőnyeget terítettek le, amelyet milliméterről milliméterre előre Európa legnagyobb szövőszékén készítettek. Az asszonyok minden egyes négyzetméteren 100 ezer csomót kötöttek a több darabból összeillesztett, összesen 300 kilós szőnyegbe.

Az asztalos műhely

A T. Ház teljes bútorzatának felügyelete, javítása ebben a műhelyben történik. A csodás, már-már kincsnek számító bútorok karbantartásához szükséges szerszámok teljes palettája megtalálható itt: az antik fogóktól, satuktól kezdve a legmodernebb gépekig. De mit sem érnek szakemberek nélkül:  a műhelyben van olyan mester, aki már harminc éve dolgozik a Parlamentben.

Természetesen nem lehet elmenni a különböző régi táblák, feliratok mellet, valamint amellett a szerszámos láda mellett sem, amelyet Kékes Szabó György bútorrestaurátor készített. A fatartó oldalán mi más lehetne, mint a Parlament sziluettje.

A bádogos műhely

A többi műhelytől eltérően a bádogosok az Országház tetőterében kaptak helyet. A mesterek munkájuk minden reggel  6 óra 30 perckor kezdődik: először elindulnak a bejárásra, azaz  ellenőrzik a padlást és a tetőt, ha bármi beázást észlelnek, javítják.

 

Fotók: Horpáczi Dávid


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •