Hatodik alkalommal rendezik meg a hegedűkészítők szalonját a Fonó Budai Zeneházban, az élő zenével, hangszerkiállítással és borozással egybekötött rendezvényen a világszínvonalon alkotó magyar mesterek mutatkoznak be – mondta el az M1 aktuális csatorna műsorában Horváth László, az intézmény ügyvezető igazgatója.

MTI

Hozzáfűzte: a két hétvégét felölelő programsorozat pénteken szalonbeszélgetésekkel indul, ahol a táncházmozgalomban kiemelkedő szerepet játszó, idén 60 éves ifj. Csoóri Sándort, más néven “Sündit”, valamint Dresch Mihályt szólítják meg. Lakatos Zoltán ezüstkoszorús hegedűkészítő mester a szakma jelenlegi helyzetéről szólva a műsorban úgy fogalmazott: mintegy 10-15 nagyon jó mester dolgozik az országban, akik a nemzetközi színtéren is helytálló szintre emelték a magyar hegedűkészítést. Hozzátette: hegedű elsősorban három fafajtából készül.

Az első a habos jávor, a hát, a káva és a csiga alapanyaga, ez általában a boszniai hegyek között terem a legjobb minőségben. Szintén fontos alapanyag a lucfenyő, amelyből a rezonáns készül, míg a harmadik alapanyag a hagyományosan elsősorban Kamerunból beszerzett, a szerelékek alapanyagául szolgáló ébenfa. Bár a hangszert megrendelő zenésznek és a mesternek is lehetnek elképzelései, vágyai a hegedűről, de “ha valaki azt meri állítani, tudja mitől szól jól egy hegedű, nem biztos, hogy igazat mond” – hangsúlyozta Lakatos Zoltán, aki szerint a hegedűkészítés “valahol már átlép a transzcendencia határán”.

Hogyan készül egy hegedű? A 061.hu videóját ITT találja.