Több fővárosi helyszínen, többek között a Zeneakadémián, a Budapest Music Centerben és a Hagyományok Házában zajlik majd a Fesztivál Akadémia Budapest koncertsorozata augusztus 20. és 30. között.

061.hu

A fesztivál alapítóinak közleménye szerint a hangversenyek műsorán a kamarazenei repertoár klasszikusai mellett valódi különlegességek is elhangzanak, így az angol Vaughan Williams vonósnégyesre, zongorára és énekhangra írt On Wenlock Edge című dalciklusa vagy a cseh Bohuslav Martinu dzsesszes elemeket használó Konyhai revü című kamaraműve.

A fesztiválon fellép mások mellett Perényi Miklós, Vásáry Tamás, Baráti Kristóf, Várdai István, Klukon Edit és Ránki Dezső, Rados Ferenc, Boldoczki Gábor, Kolonits Klára és Fenyő László. A zeneművek között Molnár Piroska, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Eperjes Károly, Hegedűs D. Géza és Vecsei H. Miklós tart felolvasást.

Kivételes művésztalálkozásoknak is otthont ad a fesztivál: Perényi Miklós és a nála két generációval fiatalabb Palojtay János César Franck népszerű szonátáját játssza el, Rados Ferenc és egykori növendéke, Kelemen Barnabás három klasszikus szonátát ad elő, Maxim Riszanov és Fejérvári Zoltán előadásában Sosztakovics utolsó műve, a brácsaszonáta hangzik el. Közös koncertet ad az Amadinda ütőegyüttes és a Söndörgő, valamint fellép Szalóki Ági és zenekara.

A karantén alatt újratervezték a Fesztiválakadémia koncepcióját, erről Kokas Katalin, a programsorozat egyik szervezője korábban azt mondta a 061.hu-nak: “Idén kizárólag magyar művészeket szeretnék támogatni, ezért 60 zeneművészt, 10 színművészt és 20 fiatal zeneakadémista korú diákot kértünk fel, hogy amint megengedhető, megtartsuk a fesztivált. A zenészek a fellépésükön túl egy-egy mesterkurzusra is kaptak felkérést Magyarország-szerte, melynek honoráriumát a nyár elején előlegben megkapják segítségül a jelen helyzetben.”

A Fellélegzés címet viselő fesztivál teljes programja elérhető a rendezvény honlapján, a hangversenyekre már megkezdődött jegyértékesítés.