“Kell valami, ami a szívüket eltöltheti, hiszen a mindennapi gondok megoldásához kell lélekerő. Ahhoz, hogy legyen lelkierőnk, fel kell tudnunk töltekezni. Meg kell, hogy erősödjön a lelkünk, a szívünk és a szellemünk is. A klasszikus művészet szerintem ebben tudja a legtöbbet adni az embereknek” – fogalmazott nemrég a 061.hu-nak adott interjúban Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója. E gondolathoz kapcsolódva most összeszedtünk nyolc klasszikus zenei koncertet a fővárosból, amelyek valóban meghozzák a karácsonyi hangulatot.

061.hu

Magyar Rádió Gyermekkórusának karácsonyi koncertje (december 14., Zeneakadémia)

December 14-én a Magyar Rádió Gyermekkórusának műsorát hallgathatják meg a Zeneakadémián. A műsor felöleli több évszázad gyönyörű muzsikáját a karácsonyi ünnepkörből. Az ősi gregorián adventi himnusztól kezdve Heinrich Fink motettáján keresztül Hermann Schein és Johann Sebastian Bach azonos dallamot feldolgozó művein át jutunk el az advent homályából a karácsonyi fényességig. A Palánták népi betlehemesük előadásán kívül magyar karácsonyi dalokból énekelnek egy csokorra valót, a Nagykórus és a kamaraének-csoportok pedig egy végtelenül széles palettán mutatják meg Halleintől Peruig, New Jersey-től Párizsig az ünneplő nemzetek karácsonyi énekeit.

A koncerten közreműködik Szabó Balázs (orgona, zongora), vezényel: Dinyés Soma és Vargáné Körber Katalin.

 

Magyar Virtuózok Kamarazenekar (december 17., 27., Mátyás-templom)

A Várnegyed-beli sétálgatások után jól eshet betérni a Mátyás-templomba, és ráhangolódni az ünnepekre. A Magyar Virtuózok Kamarazenekar karácsonyi koncertjéből idén kettő is lesz a templomban – december 17-én és 27-én. A koncerteken közreműködik Józan Vivien Concorde-díjas énekművész, Szenthelyi Krisztián Concorde-díjas énekművész, Czenke Csaba hegedűművész, Ella Dániel oboaművész, Schwartz Zoltán hegedűművész és Sztathatosz Sebestyén Fischer Annie-ösztöndíjas hegedűművész.

Bourbon Ensemble – Barokk Karácsony (december 18., Magyar Zene Háza)

December 18-án a Bourbon Ensemble lép fel a Magyar Zene Házában. A ‘Mesélj nekem, Daphné’ című műsor a barokk álarcok koncepciója alapján készült: a különböző dallamok és témák olyan hangulatot teremtenek, amely a közönséget egy új zenei világba repíti. A BOURBON együttes a barokk mitológiai helyszíneibe vezeti a hallgatóságot. Daphné, a nimfa, akinek babérfává kellett átalakulnia, hogy megmeneküljön Apollóntól, a barokk számos kompozíciójának fő ihletője. Ugyanúgy mint Farnaby vagy van Eyck egy-egy kompozíciója, a hangversenyen elhangzó program is egy zenei erdőt fest a nimfa köré. Daphné mellett Antonio Vivaldi fülemüléje énekel csodálatos hangján, purcelli hattyúk úsznak el mellettük, és mindeközben Boësset Éjszakai szimfóniája is hallható. A Francois Couperin által komponált ‘L’apotheose de Corelli’ című trió-szonáta által a Parnasse-hegyre érkezünk, ahol maga Apolló, a zene és a művészetek istene lakik.

A BOURBON együttes a zsenialitást, a virtuozitást és a tudást ötvözi. Mindhárom pillér egyesül minden szólistában, aki tagja ennek a fiatal együttesnek. A művészeti vezető, Manuela Maria Mitterer, a megfelelő hangzás megteremtésének határait feszegeti, az aktualitásokra fókuszáló műsorokat hoz létre, miközben elengedhetetlenül figyel a zenei és történelmi megalapozottságra. A BOURBON jellege a sokoldalúságban és mély elhivatottságban rejlik. 2019-ben az együttes a Dresdner Musikfestspiele-en debütált.

Budapesti Vonósok (december 18., Deák téri evangélikus templom)

A Deák téri evangélikus templom zenei életében visszatérő vendégként szerepelnek a Budapesti Vonósok. Az együttes régóta együttműködik a magyarországi evangélikus egyházzenei élet egyik tekintélyes vezetőjével, Kamp Salamon karnaggyal. A kórust is felvonultató műveket az evangélikus hívekből álló Lutheránia Énekkarral – a Deák téri gyülekezet és istentiszteletek kórusával – közösen szólaltatják meg a Budapesti Vonósok. December 18-án Bach Karácsonyi oratóriuma szólal meg a templomban, amely az 1734–1735-ös karácsonyi ünnepi időszakra készült, Lipcsében. A kompozíció hat kantátából áll, amelyet a karácsonyi időszak hat egymást követő ünnepén mutattak be. A Budapesti Vonósok a hat kantátából álló sorozatot két részben szólaltatják meg: a 4–6. kantátát 2023. január 15-én adják elő.

Karácsonyi koncert a Concerto Budapesttel (december 20., Müpa)

A sötétségtől a fényig, a drámától az örömünnepig juthatunk el azon a zenei-szellemi utazáson, amelyre a Concerto Budapest és zeneigazgatójuk, Keller András invitál bennünket december 20-án a Művészetek Palotájában. Hiszen mind Csajkovszkij – és egyben a zenetörténet egyik – leghíresebb zongoraversenye, mind Beethoven utolsó szimfóniája magasztos muzsika, és mindkettőben találkozhatunk a népek, az emberek testvérré válásának eszméjével. A méltó ünneplésben szólistaként korunk egyik legjelentősebb zongorista-karmestere, az orosz zene avatott előadója, Mihail Pletnyov, valamint a magyar operaélet kiváló magánénekesei segítenek.

A Concerto Budapest karácsonyváró koncertjén elhangzó két remekműben sok a közös vonás: Beethoven közeli barátai, akik figyelemmel kísérték a Kilencedik szimfónia megszületését, értetlenkedtek, tanítványa, Czerny például kifejezetten ellenezte a kórus és az énekesek foglalkoztatását a kompozícióban, Csajkovszkijt és zongoraversenyét pedig a darab eredeti címzettje, a zeneszerző barátja, Nyikolaj Rubinstein utasította vissza, mondván „ki kell irtani belőle a banalitásokat, és játszhatóvá kell tenni néhány lejátszhatatlan részt”. Egyiküknek sem volt igaza, ugyanis végül mindkét mű a meg nem alkuvó szerzők által megálmodott formában szólalt meg és aratott hatalmas, azóta is töretlen sikert. Beethoven szimfóniája a semmiből, a káoszból indul, és jut el Schiller Örömódájának éteri magaslatára, Csajkovszkij zongoraversenye pedig drámai pörölycsapásoktól halad a finálé ünnepi táncmuzsikájáig, melyben az elemzők szerint az orosz komponista ukrán népzenei anyagot dolgozott fel. Mi ez, ha nem a népek testvériségének kifejezése? Beethoven zenéjének üzenetét pedig a szöveg is egyértelművé teszi: „Testvér lészen minden ember” – nem is lehetne ennél szebbet kívánni a szeretet ünnepén. 

A koncerten Keller András vezényel, közreműködik Kolonits Klára, Mihail Pletnyov, Megyesi Schwartz Lúcia, Bernhard Berchtold, Sebestyén Miklós és a Kodály Kórus Debrecen.

 

Klasszikus Karácsony 2022 – Danubia Zenekar (december 22., Budapest Kongresszusi Központ)

A Danubia évadának egyik fénypontja a hagyományosan a karácsony körüli napokban megrendezett Klasszikus karácsony koncert. A legnépszerűbb, ünnepkörhöz kapcsolódó klasszikusok mellett idén a jazz és A diótörő szerelmi kapcsolatából született, Duke Ellington-féle átirat is elhangzik, egyfajta párbajban Csajkovszkij eredeti zenéi mellett. A Danubia partnere idén a Modern Art Orchestra lesz, sztárvendégünk pedig Létay Kiss Gabriella szoprán. Ideális lelki táplálék és magas szintű szórakozás karácsony előtt két nappal.

A repertoár a következő: Mozart: Figaro lakodalma – nyitány, Puccini Bohémélet – Mimi áriája az 1. felvonásból, Anderson: Szánkózás, Ravel: Lúdanyó meséi – Tündérkert, Mendelssohn: Szentivánéji álom – nyitány, Csajkovszkij-Duke Ellington-Billy Strayhorn: A diótörő – szvit, Let it snow

A Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) Magyarország egyik legdinamikusabb és legsokoldalúbb, az ország egyik vezető szimfonikus zenekara, élén Hollerung Gábor zeneigazgató-karmesterrel, aki 2018 decemberében indította útjára hagyományteremtő célzattal egyedülálló műfajú és színvonalú szimfonikus koncertshow-ját. Eddig három alkalommal nyílt lehetőségük, hogy az érdeklődők ezreivel közösen merülhessenek karácsonyi hangulatba karácsony környékén. 2022 decemberében új helyszínre, az újonnan épült MVM Dome rendezvényhelyszínre költöztetik zenei karácsonyi ünneplésüket.A Budafoki Dohnányi Zenekar látványos ünnepe népszerű karácsonyi dallamokkal a klasszikusok, a pop és a jazz világából, kórussal, tánccal, légtornászokkal, harangjátékkal és kiváló szólistákkal tartalmas, izgalmas, ünnepi kikapcsolódás lehet kicsiknek, nagyoknak, családoknak, barátoknak. A legkarácsonyibb ajándék az egész családnak.

Az esten fellépnek:

Miklósa Erika
Pál István Szalonna és bandája
Magyar Állami Népi Együttes
Serbán Attila
Cser Krisztián
Káel Norbert és a Jazzical Trio
Szironta Együttes (művészeti vezető: Germán Márton)
Magyar Légtornász Egyesület artistaművészei (művészeti vezető, koreográfus: Vincze Tünde)
ARLTistic Dance Company (koreográfus: Albert Réka Lilla)
Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Balassa Ildikó)
Budafoki Dohnányi Zenekar
vezényel: Hollerung Gábor

Filmzenei koncert (2022. december 29., Budapest Kongresszusi Központ)

Bár karácsony utáni esemény, de nem maradhat ki a Szent István Filharmonikusok koncertje, amely december 29-én lesz a Budapest Kongresszusi Központban. Fergeteges filmzenei koncerttel várják az érdeklődőket az év végi eseményen, ahol olyan remekek csendülnek fel olyan zenei remekek, mint a Titanic vagy az Indiana Jones világhírű dallamai. Vezényel: Horváth Gábor.

A repetroárt alább láthatja:

Silvestri: Amerika kapitánya
Silvestri: A múmia visszatér
Zimmer: Da Vinci kód
Horner: Titanic
Horner: Zorró álarca
Horner: Apolló 13
Shore: A gyűrűk ura-szvit
Arnold: A függetlenség napja
Barry: Farkasokkal táncoló
Barry: Távol Afrikától
J. Williams: Indiana Jones – Mutt kalandjai, Marion-téma, Raider’s March
Gardel: Egy asszony illata – Por una cabeza
J. Williams: Schindler listája
J. Williams: Superman-induló
J. Williams: ET

Vezető kép: Tyukodi László