Három év után jelentkezett új lemezzel az ék zenekar – az Out Of The Cave dalait kétszer rögzítették a srácok, a végeredmény egy igazán színes és rendkívül önazonos zenei-lelki korkép az egész csapatról. A kilenc dalos albumon a klímaváltozástól kezdve a szakításon át egészen a hétköznapi dolgokig sok mindenről szó esik, mégis van egy alapvető közös szál, a személyiségfejlődés. De vegyük sorra a kilenc tételt Lee Olivér énekes sorvezetőivel:

MM – 061.hu

Grace

Ez egy útkereső, fohászkodó dal. Sötétben tapogatózol, azt sem tudod, hogy mit nem tudsz, ezért “csak” szeretetért és kegyelemért sóvárogsz.


A Need To Fall

Van, hogy azon kapod magad, hogy módszeresen tönkreteszel helyzeteket, dolgokat az életedben, mert így szoktad meg. Egy belső igény, ami segít mozgásban tartani az élet fogaskerekeit, vagy legalábbis azt hiszed. Arról pillanatról szól ez a dal, amikor erre rájössz.


God Goes Insane

Hangszerelését tekintve számunkra a legkülönlegesebb darab. Ádám elektromos dobon játszik (nem programoztuk), a többi hangszer Bence érdeme. Az első dal, amit nem személyes élmény szült. Ez a dal a mi reakciónk a klímaváltozásra és arra, ahogy azzal a bolygóval bánunk, amin élünk. Apokaliptikus dal.


Rain

A COVID-19 pandémia alatt készült el a dal, utolsó befutóként az Out Of The Cave-re. A szöveg egy olyan napról szól, amikor a járványhelyzet okozta belső feszültség elérte a tetőfokot, majd hirtelen elmúlt.


Ordinary Day

A metrón sok arcot lehet látni és mindenféle történeteket képzelünk el a velünk utazókról. Erről kezdtem írogatni, majd valahogy a hétköznapokra terelődött a figyelmem. Az alap zenei ötletet Ádám hozta, ezt formálgattuk utána együtt.


Shadow on the Wall

Egy szakítás utáni első átvirrasztott éjjelről szól ez a dal, amikor az elválás után hirtelen rengeteg érzés árasztja el az embert és mindennek hatványozott jelentősége van.

Fotó: Kismartoni Mátyás


Blue

Szintén az egyik utolsó befutó a lemezre. Nagy sokára lett egy új Telecaster gitárom és ő hozta magával ezt a számot, amit talán a legjobban szeretek. Elég sok mindent érint, ami foglalkoztat, nem spoilerezem el.


Out of the Cave

A lemez címadó dala. Ebből a gondolatiságból született szinte az összes többi dalszöveg, viszont érdekes módon ennek a szavaihoz nehezen kerültem közel, így Julia Verheyden-nel leültünk pár héten keresztül és segített szavakká formálni az érzéseket, érzeteket. Egyszer olvastam Platón barlanghasonlatáról, ami annyira beszippantott, hogy hetekig kutakodtam a témában. A lélektani fejlődés egy adott szakaszáról szól, amikor a barlangból már kijön a főhős, de még bántja a szemét a Nap.


The Djinn

Nehéz szavakba önteni, mit jelent számunkra Tátrai Tibor muzsikája, lénye. Az, hogy ehhez a dalhoz csatlakozott, az egy megvalósult álom, nagyon megtisztelő! Felejthetetlen a felvétel napja és az, hogy gyakorlatilag azonnal minden sejtjével jelen van és teljes odaadással muzsikál. Na és a sztorik, beszélgetések! Ez az „élet nagy dolgain” tűnődő dal is Tibusz egyik hasonlata miatt kapta a címét. Nagyon rímel a szövegre. Óriási hálával gondolunk, mindazokra, akik a kórusban énekelnek velünk a végén: a Napfonat-lányoknak, valamint Julinak, Levinek, Borinak, Zsombinak, Bazsinak.


Az új dalokat először élőben október 7-én lehet hallani majd az Instantban, addig is minden digitális zenei szolgáltatásban elérhető az album.

Vezető kép: Kismartoni Mátyás