Május 9-én, csütörtökön 19.00 órakor mutatják be a Római Magyar Akadémián Király Levente Piedone nyomában című potréfilmjét. Az egykori nápolyi sportikon és polihisztor Bud Spencer, azaz Carlo Pedersoli hatvanéves filmes pályafutását, kivételes életútját és személyiségét bemutató alkotást február 28-tól nagy sikerrel vetítik a hazai mozik.

061.hu

A több mint négy éven át, négy országban és negyvenöt közreműködővel forgatott, minden eddiginél átfogóbb portréfilm amellett, hogy egy legendás színész életművét tárja a nézők elé, egy kivételes személyiség eddig kevéssé ismert arcát is bemutatja. Bud Spencerről – azaz eredeti nevén Carlo Pedersoli – kevesen tudják, hogy mélyen vallásos ember és példás családapa volt, öt nyelven beszélt és három egyetemet is elvégzett. Emellett amatőr bokszoló, autóversenyző, rögbi játékos, hétszeres olasz úszóbajnok és vízilabdázó volt, a helsinki és a melbourne-i olimpián is részt vett. Ahogy a filmjeiben, úgy az életben is mindig a jó oldalán állt és ahol csak tudott, segített az elesetteken. Helikopterével közreműködött egy földrengés utáni mentésben, kampányolt vakokért és gyengén látókért, a kábítószer használat és a háború ellen emelte fel a hangját, az UNICEF nagykövetének is megválasztották. Életének utolsó éveiben gyermekruhákat tervezett, könyveket és dalokat írt, sőt feltalálóként bejegyzett találmányokkal is gazdagította életünket.

Az eredeti dokumentumfilm 90 perces, bővített moziváltozatában – amelyből természetesen kultikussá vált filmrészletek sem hiányozhatnak – a színésszel készített interjúk mellett egykori sportolótársai, színész kollégái, barátai és családtagjai mesélnek Bud Spencerről. Az alkotás az életrajz bemutatása mellett egyúttal egy tisztelettel és szeretettel teli főhajtás is egy legenda előtt, akinek önálló, és elmaradhatatlan társával, Terence Hill-lel közös, kultikussá vált filmjein három generáció nőtt fel, és aki rendkívüli módon szeretett bennünket, magyarokat.

„Nagyon szeretem a hazátokat, szeretem Magyarországot. Emlékszem, hogy a Margitszigeten játszottam életem legeslegjobb vízilabda mérkőzéseit. A magyar barátaim sokszor írtak nekem, mindig elküldték az újságokat, amelyek a sporteredményeimről számoltak be. Egy igazán nagy nemzet a tiétek, már csak a történelmét tekintve is. Képzeljétek el, vagy 10-15 alkalommal játszottam a margitszigeti uszodában. Köszönöm mindegyikőtöknek. Köszönöm mindazt, amit ettől a nemzettől kaptam. A szeretetet, a nagyszerű mérkőzéseket, amiket játszottunk a sport dicsőségére. A rajongóimnak pedig köszönöm, hogy a rajongóim lettetek, mert ez azt jelenti, hogy a filmművészeten keresztül sok-sok embernek sikerült átadnunk valamit. Nagyon köszönöm! A legmelegebb üdvözletem mindenkinek” – mondja a filmben Bud Spencer.

A csütörtöki római premieren jelen lesz a Pedersoli család, azaz Bud Spencer felesége és három gyermeke, egykori úszó és vízilabdázó társai, olasz színészkollégái az És megint dühbe kövünkből, a Piedone filmekből, a Banános Joe-ból, a Kincs ami nincsből és jó néhány további kultikus filmből. Ott lesznek azok a filmrendezők is, akik Bud Spencer utolsó aktív évtizedének filmjeit rendezték. Sokan Spencer szülővárosából, Nápolyból utaznak fel az eseményre.

A rendezővel, Király Leventével készített interjúnkat ITT olvashatják.