Keresztrím – Vonzások és választások az irodalomban címmel új irodalmi beszélgetéssorozat indult Szentendrén a Ferenczy Múzeumi Centrumban. Az őszi programsorozat első alkalmán az est házigazdája, Szilágyi Zsófia Júlia Kemény Istvánnal és Stermeczky Zsolt Gáborral beszélget.

061.hu

A sorozat alapötlete szerint Szilágyi Zsófia Júlia irodalomtörténész párban meghívott vendégei közül hol a fiatal, most induló, hol a már jelentős életművet felmutatott, elismert író, költő választja meg saját értékei, szakmai kíváncsisága szerint beszélgetőpartnerét. A programsorozat első felvonásában a házigazda Balla Zsófiával és Borbély Andrással beszélgetett, a következő alkalommal, augusztus 30-án pénteken, este fél 7-kor Kemény István és Stermeczky Zsolt Gábor lesznek Szilágyi Zsófia Júlia vendégei a Szentendrei Képtárban.

További alkalmak:

  • szeptember 28.
    Meghívott vendégek: Takács Zsuzsa és Áfra János
  • október 18.
    Meghívott vendégek: Tőzsér Árpád, Nagy Hajnal Csilla és Laboda Róbert

A Keresztrím – Vonzások és választások az irodalomban estjeire a belépés díjtalan, a részvétel azonban regisztrációhoz kötött, Ezen az emailcímen lehet bejelentkezni: [email protected]. Az ülőhelyek elfoglalása 17:45-től, érkezési sorrendben lehetséges.

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében korábban Juhász Anna irodalmár tartott beszélgetéssorzatot, a Hatlépés címmel indított irodalmi szalon a szépirodalom barátainak szólt, ám azzal a szándékkal, hogy a résztvevők – néhány lépés megtételével – a képzőművészethez is eljuthassanak. Májusban pedig Múzeumi disputa címmel indult havonta jelentkező programsorozat a Ferenczy Múzeum Barcsay Termében. A disputa-esteken egy-egy meghívott vendéggel Gulyás Gábor, az FMC igazgatója olyan, a múzeumhoz kötődő témákról beszélget, amelyek jelentősége túlmutat Szentendre határain. Az első vendég Szörényi Levente volt,  beszélgetésről írt cikkünk ITT olvasható. 

A kiemelt fotón Kemény István látható.
Készítette: Horváth Péter Gyula