Aki csendesen búcsúztatná az óévet, és szép muzsikával az újat, annak remek lehetőségei vannak a fővárosban. Jöjjön most 5 újévköszöntő koncert, amelyet jó szívvel ajánl a 061 csapata.

061.hu

Haydn: A teremtés

Művészetek Palotája, 2022. január 1., 16 óra és 19.30

A Müpa hagyománya, hogy január elsején Haydn oratóriumával, A teremtés Fischer Ádám vezényelte előadásával köszöntjük az új esztendő kezdetét – de az is, hogy az esti programnak délután elhangzik egy fiataloknak szánt, rövidebb változata, melyre az előadók legalább olyan odaadóan készülnek, mint az estire. Hiszen mi lehet fontosabb a muzsikusok számára, mint a koncertélet jövője? És mi egy ifjúsági koncert, ha nem az elkövetkező évtizedek közönségének bevezetése a zenehallgatás örömeibe?

Sok minden azonos a két programban, de akadnak eltérések is. Azonos a nemzetközi hírű Haydn-specialista, Fischer Ádám személye, de a délutáni eseményen a karmester beszél is: közvetlen, természetes stílusban magyarázza a művet. Azonos a zene – de a délutáni koncert fiatal közönsége szünet nélküli előadást és rövidített változatot hall. Délután az oratórium magyarul szólal meg, hogy az ifjú hallgatók mindent értsenek – s ezért az énekesgárda is magyar, míg az esti produkcióban külföldi sztárok is fellépnek. Ezúttal három kiváló hazai énekes: a szoprán Rácz Rita, a tenor Megyesi Zoltán és a basszus Bakonyi Marcell a délutáni Teremtés három szólistaoszlopa. Fischer Ádámot több évtizedes közös munka és barátság fűzi Európa egyik kiváló együtteséhez, a Danish Chamber Orchestrához, amely a délutáni előadáson ugyanúgy hallható, mint az estin. Természetesen a kórus is azonos: 2022. január 1-jén a Magyar Rádió Énekkarát hallhatjuk, amelynek karigazgatója Pad Zoltán. Az is a koncepció része, hogy vizuális effektusokra az ifjúsági Teremtés-koncerteken nincs szükség: Haydn festői zenéje az, amely ábrázolva láttat, és erre a karmester értő kommentárjai is felhívják az iskoláskorú hallgatóság figyelmét.

A teremtés című oratóriumának újévi megszólalása a magyar koncertkultúra egyik legszebb, legértékesebb hagyománya. Haydn feltűnően „emberléptékű” zeneszerző, a megfejthetetlen és titokzatos Mozarttal és a titáni energiájú Beethovennel ellentétben. Ráadásul a miénk is, magyaroké, hiszen évtizedeken át az Esterházy hercegi család rezidenciális muzsikusa volt. A teremtés pedig, amellett, hogy világábrázolás, hiszen a genezisfolyamatot mutatja be a Biblia és Milton nyomán, van Swieten báró szövegét megzenésítve, tele van az újévhez nagyon is illő hittel, energiával, bizakodással. Fischer Ádám mindig új megvilágításban tárja elénk a nagy művet, a Magyar Rádió Énekkarához csatlakozó Danish Chamber Orchestra Fischer több évtizedes, kedves partnere, a három énekes pedig garantálja a vokális tolmácsolás világszínvonalát.

A Rádiózenekar és a Zeneakadémia közös újévi koncertje

Zeneakadémia, 2022. január 1., 18 óra

Az elmúlt két évben a muzsika kedvelői a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Zeneakadémia közös koncertjével indíthatták az újesztendőt január 1-jén este. A hangversenyt a közmédia tévé- és rádiócsatornái közvetítették, népszerű zeneműveket hallhattak Magyarország legkiválóbb karmestereinek irányításával. Először Vásáry Tamás, majd Kovács János vezényelte az együttest és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiatal tehetségeit. Nem lesz ez másképp most sem, a pezsdítő dallamokat 2022 első napján Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester – egyben a Zeneakadémia oktatója – dirigálja, a hangversenyt ismét a közmédia csatornái sugározzák.

Medveczky Ádám

Újév az Eiffel Műhelyházban

Eiffel Műhelyház, 2022. január 1.

Az Opera újévét immár 9. alkalommal dominálja a nevezetes 9. szimfónia előadása. Magyarországi bemutatóját anno az az Erkel Ferenc dirigálta, aki az intézmény első főzeneigazgatója volt. Minden évben más remek karmester vezényli e művet, és az Opera együtteseinél mára nincs, ki jobban tudná ezt az alkotást idehaza, s aki ezáltal erőteljesebben és magabiztosabban tudná megfogalmazni a belefoglalt egyetemes értéket és üzenetet, amiért is e mű valóban tökéletes alkalom egy új év reményteli felütésére.

Az előadás még abban is különlegességet hordoz, hogy először kerül bele annak a 28 oldalas mahleri jegyzetnek a tartalma, amely a szimfónia több pontján megerősíti a Beethoven-partitúrát. Eddig Magyarországon még soha nem hangzott el, főleg nem a zenekari és énekkari létszám feldúsításával, amit az Opera Total című sorozat jelent az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában, a még grandiózusabb élmény miatt, Mahlerhez igen illőn. Mahlerhez, akihez e hangverseny az egyik fontos kötődési pontot jelenti ebben az évadban, s aki szintén legendás zeneigazgatója volt az Operának.

Örömzene a Budapest Bárral

MOMKult, 2022. január 1., 19 óra

Új lendülettel, részben megújult repertoárral és természetesen a régi kedvencekkel köszönti az új esztendőt a MOM Kulturális Központban a 15 éve töretlen sikerrel működő Budapest Bár zenekar Farkas Róbert vezetésével, valamint Behumi Dórival Németh Jucival, Tóth Verával, Frenkkel, Ferenczi Györggyel, Szűcs Krisztiánnal és Mező Misivel.

A zenekar vezetőjével nem rég készített interjúnkat ITT olvashatja!

Újév jazzel 

Corinthia Grand Hotel Royal, 2022. január 1., 17 óra

Örökzöldek a jazz aranykorából, klasszikussá vált operett- és filmslágerek, ismerős bemondások. A Louis Armstrong Emlékdíjas és Kossuth-díjas Hot Jazz Band és a Budapesti Vonósok koncertjén fogadkozhatunk, hogy „Nem nősülök soha”, de persze arra is rácsodálkozhatunk, hogy „Milyen csodálatos a világ!” A Hot Jazz Band népszerű feldolgozásai dús és bársonyos vonószenekari hangzással egészülnek ki, de nem csak azért, mert Újévkor nem árthat meg egy kis Hacacáré!

Közreműködik a Budapesti Vonósok Kamarazenekara és a Hot Jazz Band.