A legnagyobb hazai fesztiválokat – Sziget, VOLT, Balaton Sound – ugyan nem tartják meg az idén, de több kistestvérük, ha későbbi időpontra is tolva, mindenképp várja az élőzenére egy éve éhezőket. Hoztunk közülük ötöt, bő műfaji merítéssel, kiemelve a line-up-ból egy-egy személyes kedvencünket.

MM – 061.hu

Paloznaki Jazzpiknik (július 29 – 31.)

Három nap a jazz, a funk és a soul jegyében Paloznakon. Mario Biondi, az “olasz Barry White” lesz az első nap első nemzetközi fellépője, majd az Al McKay’s Earth, Wind and Fire Experience játssza a világ egyik leghíresebb funky zenekarának számait régi és új tagokkal. Másnapra Rúzsa Magdi készül különleges show-val. A pénteki zárókoncertet adó MF Robots tagjai más együttesekkel jártak már a Jazzpikniken, ebben a felállásban most zenélnek Paloznakon először. A zárónapon hallható az egyedi downtempo jazzt játszó, német De Phazz, utánuk a holland “szaxofon-királynő” Candy Dulfer, végül pedig a szintén holland Kraak&Smaak Live Band ad koncertet. De fellép a Mörk és a Manaky triója is. A Fábián Juli színpadon a Sárik Péter Trió Falusi Mariannal ad Jazzkívánságműsort, az Indigo pedig a Jazzpikniken tér vissza a koncertezéshez.

Akit semmiképp ne hagyj ki:

AMOEBA BAND (július 31. szombat)

A cosmic funk, soul, jazz és hiphop elemekből építkező Amoeba Band nem véletlenül vált a zenei ínyencek egyik kedvencévé. Jazzarcoktól a hiphopperekig mindenki tudja, hogy a Sabák ‘Dizko Stu’ Péter, Sági ‘Vanis’ Viktor, Boros ‘Lev Toystore’ Levente, és a nemrégiben csatlakozott Molnár Bencze és Czirják Tamás alkotta zenekar koncertjein milyen magasan szárnyalnak a funk groove-ok. A funkot életben kell tartani – az Amoeba Band első lemezének ez volt, és máig is ez a missziója. A 2018-ban 5 tagúra bővült zenekar legújabb szerzeményeiből csemegézhetünk majd az este folyamán, és új, második disco hatásokkal gazdagított nagylemezükből is adnak ízelítőt a funk-hiphop-brokenbeat tengelyeken kalandozva. 

Ördögkatlan Fesztivál (augusztus 3-7.)

Több száz programot tartanak az augusztus 3. és 7. között zajló Ördögkatlan összművészeti fesztiválon. A fesztiválon színházi előadásokkal, irodalmi estekkel, képzőművészeti és családi rendezvényekkel, valamint könnyű- és komolyzenei koncertekkel és kiállításokkal várják az érdeklődőket. A fesztivál idei díszvendégei a Nézőművészeti Kft. társulata, Bereményi Géza Kossuth-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, rendező, a Pannon Tükör kulturális folyóirat és Pál István Szalonna lesznek. A Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Kovács Krisztián, Katona László és Gyulay Eszter alkotta független társulat, a Nézőművészeti Kft. öt prudukciót mutat be a közönségnek öt helyszínen, kilenc alkalommal.

A Palkonyán, Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden megvalósuló programok részeként a 30Y zenekar az idei Ördögkatlan kiemelt vendégeként lép fel a fesztiválon, de koncertet ad a Besh o droM, a Tudósok, a Szabó Balázs Bandája, a Wombo, a Galaxisok, a Kiscsillag, Péterfy Bori és a Love Band, az Esti Kornél, Pál István Szalonna, a Romano Drom és Tompos Kátya is. A gyerek- és családi programok között olyan előadókat találhat a közönség, mint a Rutkai Bori Banda, a pécsi Bóbita Bábszínház vagy az Apacuka Zenekar.

A 14. Ördögkatlanon a rendezvény közelmúltban elhunyt védnökére, Törőcsik Marira augusztus 6-án Mozart Requiemjével emlékeznek majd a Pannon Filharmonikusok muzsikusainak tolmácsolásában. 

Akit semmiképp ne hagyj ki:

THE QUALITONS (augusztus 3., kedd)

A 11 éves The Qualitons 2020-ban – a HOTS-Hungarian Oncoming Tunes könnyűzenei exportiroda felmérése alapján – a legexportképesebb magyar zenekar lett, legutóbbi, Echoes Calling című lemezük pedig 2018 legjobb albuma a kritikusok szerint. Az album dalai rendszeres rotációban szerepelnek a Seattle-i székhelyű KEXP rádió lejátszási listáján. Ennek köszönhetően első magyar zenekarként meghívást kaptak és élőben játszottak a szakma által nagyra tartott és elismert amerikai rádióban. A 2018-as Fonogram díjátadón megkapták legjobb Hazai alternatív/indie-rock kategória díját is.

 A The Qualitons sajátos funk-rock-experimentális zenéjét a koncerteken a vokális, fülbemászó dalok, a groove-os lüktetés és az improvizáció különleges találkozása jellemzi. A legújabb zenei anyagaik merész, progresszív irányt mutatnak, de visszaköszönnek a rájuk jellemző sok vokálos, több tételes, akár tízperces dalok, és a groove-os alapok.  

Legfrissebb anyaguk a méltatlanul elhallgatott KEX zenekar dalainak átdolgozásait tartalmazza. A zenekar egyetlen magyar nyelvű albuma ismét egy új, izgalmas szín a zenei palettájukon. Koncertjeiken az előző három albumuk dalai mellett a remekül debütált KEX dalok közül is elhangzik néhány.

Kolorádó Fesztivál (augusztus 11-14.)

Fesztivál Budapest és a természet határán, a budai dombok óvó vonulatai között. A többnapos Kolorádóra évről-évre egyre többen látogatnak el, hiszen a szabadtéri különleges programok sokakat vonzanak. Tűzrakás, grillezés, művészeti installációk, kortárs színház, jóga, strandröplabda és persze jó zene – ezzel várják az érdeklődőket. Az eredetileg júliusra tervezett fesztivál – több más rendezvényhez hasonlóan – augusztusra csúszott, fontos, hogy minden eddig megváltott és áthozott bérlet, táborjegy érvényes az augusztusi dátumra is.

Akit semmiképp ne hagyj ki: 

FRAN PALERMO (augusztus 13. péntek)

A Fran Palermo az a banda, amelyre a hazai poprock szcénában szokás féltékeny lenni, ugyanis a zenekar nagyon egyben van, mind a zene, a szöveg és a látványvilág tekintetében. A csapat agya a kubai születésű, de spanyol származású Henri, aki egyszer úgy nyilatkozott magáról a róla készült dokumentumfilmben: “én, azt hiszem, elég mélyről jövök, és akik mélyről jönnek, mint a mélytengeri halak, kicsit mások, kicsit szörnyek”. Ha szörny nem is, de biztos, hogy egy csodabogár, aki szeret mindent egy kézben tartani, legyen az dalszövegírás, vagy a látványvilág megteremtése. Többször cserélődtek már mellette a tagok (fennállásuk óta több mint húsz tagja volt a csapatnak), ami viszont mindig stabil, az a frontember profizmusa, kreativitása.

RockBalaton (augusztus 12-15.)

A kizárólag hazai, illetve határon túli magyar előadókkal zajló RockBalaton – amelyet 2019-ben az év zenei fesztiváljává választottak – évek óta töretlen sikerrel dübörög Fonyódon. A Balaton-parti rendezvényen idén fellép mások mellett a Tankcsapda, a Karthago, a Road, a Leander Kills, a Depresszió, Pokolgép, a Kalapács, a Kárpátia, a Zorall, Rudán Joe, a Fatal Error, a Paddy and the Rats és az Auróra is. Fontos info, hogy a tavalyi RockBalatonra megváltott belépők az idei rendezvényre is érvényesek.

Akit semmiképp ne hagyj ki:

TANKCSAPDA (augusztus 11. szerda)

“Megtehetjük, hogy amatőrök maradunk” – fogalmazott a 061-nek nem is olyan régen Fejes Tamás, az ország vezető rockzenekarának a dobosa, a banda szerint ez a fajta amatőr báj ad egy speciális, a Tankcsapdára jellemző hozzáállást. A debreceni zenekar folyamatosan kapja az ívet, ha nem az amatőrizmus, akkor a nagyon tudatos marketingjük miatt. Tény, hogy mindig elő tudnak rukkolni valami olyannal, amire az ember nem számít, ahogyan az is, hogy továbbra is ők a legsikeresebb rockzenekar Magyarországon. Idén először a fonyódi RockMaratonon is láthatják őket augusztus 11-én szerdán. És most jöjjön egy nagyon régi, a koncerteken hanyagolt TCS-dal a fénykorból:

Fishing on Orfű (augusztus 24-28.)

Eredetileg június 16. és 19. között tartották volna meg az ország egyik legbékésebb, legcsaládiasabb fesztiválját, majd augusztus végére csúsztatták. A fesztiválon többségében a 2020-as fellépők állnak majd színpadra: lesz Budapest Bár, 30Y, Péterfy Bori & Love Band, Kiscsillag, Hobo, Ivan & The Parazol, Kistehén, Lazarvs, Trillion, a fesztivál egyik legnagyobb dobása pedig az újra összeálló Heaven Street Seven koncertje lesz.

A fesztivál egy “beköltöző nappal” kedveskedik azoknak, akik tavaly egy bérlet árával támogatták a koronavírus-járvány miatt elmaradt 2020-as rendezvényt. Ők augusztus 24-én olyan előadókkal találkozhatnak, mint Lovasi András és Kispál András, Beck Zoli, Bérczesi Robi, a Lázár tesók, valamint az Elefánt tagjaiból álló Szendrői-Tóth duó.

Akit semmiképp ne hagyj ki: 

HEAVEN STREET SEVEN (augusztus 26. csütörtök)

Két koncert erejéig áll össze a Heaven Street Seven idén nyáron, egyetlen fesztivál fellépésük a Fishing on Orfűn lesz augusztus 26-án csütörtökön. Arra azért nem kell számítani, hogy a zenekar együtt is marad, egyszerűen csak lenyomnak két bulit mindenkinek, aki szereti. Az 1995-ben alakult, öttagú HS7 kezdetben angol nyelven írta dalait, a negyedik anyag, a 2000-ben kiadott Cukor már kizárólag magyar nyelvű szerzeményeket tartalmazott. Ezt további hét sikeres lemez követte, és olyan slágerek, mint a Hol van az a krézi srác?, a Sajnálom, a Márta, a Tudom, hogy szeretsz titokban, a Mikor utoljára láttalak vagy a Dél-Amerika. Nyertek Fonogram-díjat, 2007-ben együtt turnéztak Európában az ausztrál Church zenekarral, játszottak az REM és a Radiohead előtt, 2007-ben Cannes-ban átvették a European Breakthrough Awardot, az EU, a MIDEM és az MTV Europe közös díját.