Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 303
 •  
  303
  Shares

Egy komplett iparág maradt alul a koronavírussal szemben. Hiába indul a szezon, a szórakoztató- és zeneipar, valamint a rendezvényszervezés teljes szereplőgárdája ment kényszerpihenőre, ha úgy tetszik, fizetés nélküli szabadságra két hónappal ezelőtt, és még nem látni a végét. Csak forgatókönyvek vannak a folytatásról, optimisták és kevésbé optimisták. Cikksorozatunk korábbi részeiben (I.; II.) főként fővárosi klubok és szervezők mondták el, mit gondolnak a kialakult krízishelyzetről. Sorozatunk harmadik részében olyanokat kérdeztünk, akiknek a munkája nélkül nincsen buli, sem fesztivál. Ők azok a háttéremberek, akik egész évben azon dolgoznak, hogy felejthetetlen élményt adjanak, tökéletes hang- és képvilággal. Portálunk kérdéseire a HangMánia ügyvezetői, Szemerédi Illés és Köbli Norbert, valamint a RockBalaton szervezője, Farkas Gábor válaszoltak. 

MIKLÓS KATA – 061.hu

Fontos, hogy a rendezvénytechnika-szolgáltatói oldal túlélje ezt a krízist – Szemerédi Illés, Köbli Norbert (HangMánia)

Mindenkit villámcsapásként ért a tömegrendezvényeket augusztus 15-ig országosan megtiltó bejelentés – nyilatkozta a 061.hu-nak a HangMánia két ügyvezetője. Szemerédi Illés és Köbli Norbert elmondta: nullára csökkent a munka mennyisége a meghozott védekezési intézkedések következtében. A 2000-es évek közepén indult magyar vállalkozás fő profilja a hang- és fénytechnika biztosítása szabadtéri és zárt rendezvényeken. A többi között az idén elmaradó Balaton Soundon, a Total Dance Fesztiválon és az idei Forma-1-en is dolgoztak volna.

A hazainál van szélsőségesebb példa, Hollandiában pl. Hugo de Jonge egészségügyi miniszter a hónap elején azt közölte: addig nem lesz az országban semmilyen tömegrendezvény, amíg nincs meg a Covid-19 elleni vakcina, de szeptember 1-jéig biztosan él a tiltás, amely a focimeccsekre is vonatkozik az országban. Ezzel szemben az Európa buliközpontjának számító Ibizán pár hete még abban bíztak, hogy június elején 30 százalékos kapacitással megnyithatnak a klubbok, ami azóta már változott, miután május 24-ig meghosszabbították Spanyolországban a veszélyhelyzetet. A srácok szerint egyik véglet sem jó. Abban bíznak, hogy augusztus 15-e után már biztonsággal lehet rendezvényeket tartani természetesen a megfelelő óvintézkedések mellett. Ez részben csökkentené a veszteségüket. Minimalizálták a költségeket és a kiadásokat, így pl. kisebbre cserélték a raktárat, de a leépítést nem lehetett elkerülni. Kifejtették:

“Igyekeztünk megtartani minél több alkalmazottat annak ellenére, hogy az idei főszezon kompletten kiesik bevétel oldalon, mai napig próbáljuk alkalmi, eszköz karbantartási munkákkal ellátni őket, hiszen a korlátozások megszűnésekor továbbra is számítunk a munkájukra. Sajnos így is túl sok kollégától meg kellett válnunk, reméljük a korlátozások feloldását követően visszatérnek hozzánk.”

Fotó: HangMánia

Úgy látják, más európai országokhoz hasonlóan a pénzbeli támogatás lenne a leghatékonyabb segítségi forma, ezzel teljes mértékben meg lehetne tartani a munkavállalókat, kevesebb lenne a pályaelhagyó, több lehetőség lenne felkészülni a korlátozások utáni munkára. Ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy nem egyszerű minden bajbajutott szférának segítséget nyújtani. A megoldást az önkormányzatok rendezvényeinek támogatásában látnák, illetve abban, hogy minél több rendezvény jöjjön létre kontrollált keretek között állami segítséggel, továbbá szükség lenne a rendezvények és fesztiválok szervezési oldalának támogatására.

Ez nagy segítség abban, hogy a szolgáltatási díjak ne legyenek nyomottak a krízist követően és – ebben látva a túlélést – ne akarjon mindenki olcsóbban munkát vállalni a másik szolgáltatónál – világítottak rá.

Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke nemrég arról beszélt az InfoRádióban, hogy várja a párbeszédet az EMMI-vel, hogy kiderüljön, mire számíthatnak a fesztiválszervezők, az előadók, a kiszolgáló vállalkozások és a háttérben dolgozók. Megoldásnak azt látná, ha egy igazoltan a koronavírus-járvány miatt elmaradt fesztivált megsegítene a tárca épp azért, hogy a fesztiváloknak a jövője legalább biztosítható legyen. A HangMánia ügyvezetői is hasonlóan vélekednek. Mint mondták, a 2021-es szezonnak számolnak, ehhez viszont fontos, hogy a rendezvénytechnika-szolgáltatói oldal túlélje a krízist. Az idei fesztiválszezon a korlátozások teljes feloldását követően is kérdéses.

Komoly segítség nélkül nem sok esély van arra, hogy a korábbi szintű lendülettel és minőséggel folytatódjon az iparág működése – tették hozzá.

Persze pozitív hatása is van a járványnak, pl. van idő kertészkedni. Ennyit 15 éve nem voltak otthon hétvégén – mondták hozzátéve: a járványnak köszönhetően nőtt az összefogás a szegmensben. Mindenki tudja, hogy nagy baj van. Ez a mi közösségünket is motiválja. Segítünk, segítenek nekünk.

Úgy vélik, a járvány lecsengését követően biztosan sok ember otthon fog maradni. Nem mernek majd a járvány teljes megszűnéséig vagy a már biztonságos vakcina elkészüléséig kimozdulni. Viszont nagyon ki vannak éhezve a szórakozásra így valószínűleg a szigorításokkal együtt fognak élni és szórakozni. A reális jövőképhez szerintük a fokozatosságon át vezet az út. Vissza kell szoktatni a közönséget a rendezvényekre. Újra bízni kell nekik is abban, hogy lecsengett a járvány, visszaállt az élet a régi kerékvágásba.

Állami segítség nélkül sok fesztivál lehúzhatja a rolót – Farkas Gábor, RockBalaton

Kíváncsiak voltunk rá, fesztiválszervezői oldalról hogyan élik meg, hogy szinte az egész idei fesztiválszezon elmarad. Portálunknak a RockBalaton szervezője nyilatkozott. Farkas Gábor közölte: első az egészség és a biztonság.

Természetesen nem örültünk a döntésnek, de sajnos el kellett fogadnunk. Reméljük, hogy a kormány nem felejt el bennünket, mert közel félévnyi munkánk, és 1 éves bevételünk veszett oda a döntés miatt. Bízunk benne, hogy “valamilyen módon támogatást juttat az érintetteknek, mert anélkül nagyon kétes a jövő.”

Az idei lett volna a hetedik RockBalaton, amely egy tavalyi közönségszavazáson 18 hazai rendezésű fesztivál közül az első lett. A fonyódi illetőségű rendezvény helyzete azért is érdekes, mert két nappal augusztus 15-e előtt kezdődik. Farkas Gábor érdeklődésünkre elárulta: folyamatosan keresik a lehetőségeket, mert valamilyen formában mindenképpen szeretnék idén megrendezni a RockBalatont.

Ez viszont sajnos nem egyszerű, vannak ötleteink, de végleges döntés még nem született a rendezvénnyel kapcsolatosan. Nyilván a kormány döntését nekünk is be kell tartanunk, azonban bízunk valamiféle enyhítésben, mivel a vírussal kapcsolatosan szerencsére kedvező hírek érkeznek most már napok óta. A remény hal meg utoljára – fogalmazott.

Fotó: RockBalaton

A kizárólag hazai, illetve határon túli magyar előadókkal zajló rendezvényre idén többek között olyan neveket hívtak el, mint a Fatal Error, a Depresszió, a Karthago, az Ossian, az Alvin és a Mókusok, a Kárpátia és a Pokolgép. Hogy végül a teljes névsorból mi valósulhat meg, az ma még rejtély, ahogyan az is, hogy ha nem lesz fesztivál, akkor az idei line up átkerül-e a következő évre – reagált a RockBalaton szerevezője.

Farkas Gábor mindenképpen szükségesnek látja az állami beavatkozást és támogatást, mert gyakorlatilag a szektor teljesen megállt és nem tudni, hogy el tud-e indulni újra, ha igen milyen körülmények mellett. Rengeteg embert érint az ügy sajnos. Hozzátette: ha végül az idei fesztivál elmarad, akkor a jegyek és bérletek automatikusan érvényesek lesznek a 2021-es évre, vagy visszaválthatóak a TIXA rendszerében, ahol vásárolták is őket. Véleménye szerint jó megoldás lehetne, ha az állam megtérítené a visszavásárolt jegyek árát például. Ha azonban nem lesz állami segítség, akkor sok fesztivál lehúzhatja a rolót és sokan kerülnek majd az utcára, mert az éves bevételük elveszik – emelte ki.

A napokban bejárta az internetet egy az ágazat jövőjét elég borúsan lefestő írás Posztobányi Andortól, az Országos Rendezvényiroda ügyvezetőjétől. Ennek kapcsán a RockBalaton szervezője a következőket fogalmazta meg. “Olvastam én is Andor gondolatait a helyzettel kapcsolatosan. Én ennyire nem vagyok borúlátó, remélem, hogy a jövő nyáron már minden olyan lesz, mint volt 2019-ben és együtt szórakozhatunk a legjobb fesztiválokon, lehet, hogy többségében csak mi magyarok, külföldi vendégek kevesebben, de úgy vélem addigra helyre állhat már a rend.”

Személy szerint azt tartaná jó megoldásnak, ha ellenőrzött körülmények között, minden biztonsági előírást betartva engednék a rendezvényeket akár létszámkerettel, akár más megkötéssel, de úgy, hogy az ne lehetetlenítse el annak megrendezését, és ne eredményezzen plusz kiadásokat a szervezőkre. Esetleg ezek költségét is vállalhatná az állam.

Arról is beszélt, hogy abszolút érezhető az összefogás a szórakoztató- és zeneiparban. Sokan szurkolunk egymásnak, hogy megtaláljuk a megoldást a problémáinkra. Különféle csoportok alakultak, ahol egymástól leshetünk el különféle ötleteket, vagy csak támogathatjuk egymást pár jó szóval, ezzel is segítve a másikat, aki ugyanolyan bajban van, mint mi. 

A balatoni fesztiválok szerves részét képezik a belföldi nyaralásoknak, sokan egy-egy rendezvényhez kötötték a nyári szabadságukat. Az, hogy idén ez nem lesz, negatívan hat az egész térségre. Farkas Gábor reményét fejezte ki, hogy mindez csak átmeneti állapot, mert ha így marad, az a rendezvények végét jelentené. Mint mondta: biztosan van élet a fesztiválok után is, de 12 évnyi rendezvényszervezéssel a háta mögött, a fesztivállal kel és fekszik, és számolja vissza napokat a következő fesztiválig. Egyelőre nem látni, mit hoz 2021, de reméljük, sok munkát és sikeres rendezvényeket – fűzte hozzá.

Beszélt arról is, hogy szervezőként azt a legnehezebb feldolgozni, hogy elveszett minden munkával töltött idő. Nagyon rossz érzés, hogy idén nem tudunk alkotni, másoknak felhőtlen pillanatokat szerezni, azt csinálni, amihez értünk – fogalmazott.

Fotó: RockBalaton

Hasonlóan más rendezvényekhez, a RockBalaton sorsa is nagyban függ attól, milyen mennyiségben váltják vissza idén a már megvásárolt jegyeket. Farkas Gábor szerint kiemelten fontos, hogy a közönség megbízzon bennük, ugyanakkor pedig az is érthető, ha valaki nem tudja megelőlegezni a következő rendezvényt. Hangsúlyozta, ahogy megvan a végleges forgatókönyv a rendezvénnyel kapcsolatosan, azonnal értesítenek mindenkit.

Mindenkinek meghagyjuk a döntés lehetőségét, a jegytulajdonosok joga eldönteni, mihez kezd a már megvásárolt belépőjegyekkel, felhasználja egy másik időpontban és ezzel is segíti a munkánkat, vagy visszakéri a pénzét. Mi nem akarjuk őket ebben a jogukban korlátozni, reméljük, értékelik majd ezt – magyarázta.

Szerinte is fura lesz a járvány lecsengése után, óvintézkedések mellett bulizni, de az emberek ki vannak éhezve a zenére. Egyelőre nem tudni melyik érzés lesz az erősebb, a félelem, vagy a szórakozásé, de bízik benne, hogy idővel minden visszatér a megszokott mederbe.

Arra a kérdésre, vajon mikor állhat helyre a rend, úgy felelt: ki tudja előre megmondani, hogy milyen számokat húznak ki a lottón? Senki, de mégis sokan lottóznak, bíznak benne, hogy egyszer rájuk mosolyog a szerencse. Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de bízunk benne, hogy mielőbb dolgozhatunk, szervezhetünk, remélem már idén.

Címlapfotó: HangMánia


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 303
 •  
  303
  Shares